Ez a támogatás lép a 2023 végéig felvehető CSOK helyébe. Nem lesz benne közvetlen támogatás gyerekszám alapján, inkább a jól ismert babaváró hitelnek egy tovább fejlesztett verziója, azonban komoly összeget jelent, ugyanis megszületett gyerekenként 10 milliót lehet leírni a kölcsönből. 

 Ami jó hír, hogy minden településen fel lehet venni 2024-tő a CSOK Pluszt, akár a januártól megnövelt összegű falusi CSOK-kal együtt is.

 A CSOK Pluszban marad a 3 százalékos kamattámogatott hitel, vissza nem térítendő támogatás azonban a vásárláskor nem igényelhető. A kölcsön futamideje 10 és 25 év közötti lehet. A CSOK Plusz hitel maximális összege a vállalt gyerek alapján:

  • 1 gyerek esetén 15 millió forint,
  • 2 gyerek esetén 30 millió forint,
  • 3 gyerek esetén 50 millió forint.

A CSOK Pluszt maximum 41 éves korig igényelhetik a nők, de lesz két év átmenet, ameddig a 12 hetes terhesség igazolásával is megtehetik még ezt 41 évnél idősebb nők is. Csák János miniszter bejelentése szerint a CSOK Pluszt már csak családok vehetik igénybe, egyedülálló anyák nem. A pontos részletszabályokat a miniszter november közepére ígérte. 

A CSOK Plusz gyermekvállalásaiba beleszámít a már megszületett gyermek is, de csak megszületett gyermekre már nem lehet igényelni.

A CSOK Plusz hitelből első otthon vásárlása esetén maximum 80 millió forint értékű lakóingatlan vásárolható, a család bővülése esetén nagyobb ingatlan vásárlásánál maximum 150 millió forintos. A hitelből építési telek nem vásárolható, a tervezéssel viszont lehet spórolni, ha az igénylő a Nemzeti Mintaterv Katalógus alapján választ tervet. Az önerő első otthonnál 10 százalék, családnövekedés esetén nagyobb lakásra és ingatlanbővítésre 20 százalék lehet. Ne feledjük a konkrét hiteleknél a bankok hitelbírálatától függ az önerő!

 A CSOK Plusz hitelnél egy évig csak a kamatot kell törleszteni, míg az első gyerek megszületésekor egy év törlesztési moratórium kérhető, ebben az esetben a futamidő egy évvel meghosszabbodik.

 A második gyerek megszületésénél 10 millió forint írható le a tőketartozásból állami támogatásként. További gyerekek születésekor pedig újabb 10 millió forint.   

 Várhatóan november közepén érkezik a végleges és leírt változat.

Szívesen konzultálok egy szakértővel!

Kérjük nyilatkozzon:

Share This