A KATA-sok jól járhatnak!

okt 20, 2021

Szerző: Cserhalmi András

A Kisadózók a legtöbbször a KATA kötelékében maradnak, mert nem éri meg társas vállalkozást indítani, mondják ők, akik évi 6-15 milliós bevételre tesznek szert.

Azonban miközben élvezik a szinte adóparadicsomi helyzetet, kevésbé kerül elő az érme másik oldala. Ha nincs adó, akkor nagyon állami nyugdíjra se számítsanak. Az általunk megkérdezett kisadózó ügyfelek közel 13%-a tudja csak, hogyan érinti ez a kedvezményes adózási tevékenységi forma az öregségi nyugdíját. „A kedvezőbb adózásért cserébe a KATA vállalkozóknak vállalniuk kell, hogy maguk gondoskodnak időskorukról.”

 1. AZ ADÓPARADICSOMI ADÓZÁS

  A KAVOSZ szerint közel 1,3 millió vállalkozás működik 2020 év júniusában, amelyben növekvő tendenciában a népszerű kisadózók vannak.

  Ahogy azt a legtöbben jól ismerik, hogy havi 25.000, 50.000, illetve kiemelt 75.000 befizetéssel a vállalkozás adózását akár 12 millió forintig megoldhatják. Egy gyors fejszámolás, ha ezt osztalékban kéne kivenni, akkor az SZJA 15% + SZOCHÓ adózása után közel 2,2 millió forintba kerülne, ugyanez bérként történő adózása, amennyiben a munkavállalói és munkaadói járulékot is meg kell fizetni úgy akár megközelítheti a 10 millió forintot.  Nem véletlen töretlen a népszerűsége ennek a vállalkozásnak.

  AZ IGAZSÁGOS ÚJRAELOSZTÁS ELVE

  A fentiekből ésszerűen következik, hogy ha valakinek a kötelező adója csupán havi 50.000 Ft, akkor az nem számíthat ugyanakkora támogatásra az államtól, a nagy közös kalapból, mint az, aki ennél többet adózik. Így a nyugdíjszámítás alapja is arányos. Nézzünk egy példát.

  2020 decemberben a bruttó átlagbér 449 400 forint volt, ez nettó 298 900 forint. Ezzel szemben az 50 000 forint kötelező adó az csupán 99 000 bruttó bér adójának felel meg.

  KATA NYUGDÍJ

  Tehát minden egyes évben, amikor az átlagbér alatt adózunk, akár minimálbéres vállalkozóként, a nyugdíjalapunk jelentősen kevesebb lesz az átlag nyugdíjhoz képest, ami 2021 januárban 148.450 forint

Összefoglalva, a kedvezőbb adózásért cserébe a KATA vállalkozóknak vállalniuk kell, hogy maguk gondoskodnak idős korukról, az államtól függetlenül oldják meg nyugdíjas éveiket.

 

MIT TEHETÜNK KATA-S VÁLLALKOZÓKÉNT?

Hogyan fordíthatjuk előnyünkre az adózási kedvezményt a nyugdíj megtakarításunk céljára?

Ennek számtalan előnye van:

 • Saját magunknak gyűjtünk pénzt, magántulajdont képezve, nem az államnak gyűjtünk
 • Közel 11 milliós tőkét már havi 25 000 forintból összegyűjthetünk
 • Az összegyűlt összeg örökölhető szemben az államnak megfizetett adók esetén
 • Vészhelyzet esetén akár hozzá is tudunk nyúlni
 • Akár 20% adókedvezményt is igénybe vehetünk

 

NYUGDÍJ ELŐTAKARÉKOSSÁG

Számos nyugdíj megtakarítási lehetőség van, amelyet az állam adókedvezménnyel támogat. Ezek a pénzintézetek és biztosítók között vannak olyanok, akik veszteséget okoztak az ügyfeleiknek és vannak olyanok, akik jelentős nyereséget, illetve nagy gonddal vigyáznak ügyfeleik megtakarításaira.

Tanácsadó meghallgatása nélkül ne döntsön, hiszen milliós különbség lehet a végösszegben.

Nyugdíjszakértő munkatársaink állnak a rendelkezésére.

 

 1. Cserhalmi András

  Stratégiai és Üzletfejlesztési Igazgató

Szívesen konzultálok egy szakértővel!

Kérjük nyilatkozzon:

Share This