1. december 24-én szenteste még valószínű kevesen gondoltuk volna, hogy miközben ott vagyunk családunkkal feldíszített karácsonyfa mellett és szeretet bejglinkbe harapunk, várva az ajándék bontást a gyermekeinkkel, hogy néhány héten belül elindul egy olyan gazdasági változás, amely mindenkit érinteni fog.

Valószínű egyikünk se gondolta volna, hogy a USD 10 évvel ezelőtti árához képest dupla annyit ér vagy éppen az Euro 50 %-kal többet.  Egyikünk se gondolta volna, hogy a 2019-es 360 Ft-os üzemanyagár 780 Ft lesz.

A válságok megváltoznak

Ha végig nézzük az elmúlt időszakot akkor elmondhatjuk, hogy az elmúlt 15 évben 2008-as, a 2011-es majd 2020 évtől a pandémia és most pedig az energia válság, háborús helyzet az, ami folyamatosan különböző gazdasági feszültséget okoz. 2008-ban megjósolták a gazdasági szakemberek, hogy már nem lesznek olyan gazdasági válságok, mint 50 évvel ezelőtt vagy legalábbis kicsi rá az esély, azonban sokkal sűrűbben évtizeden belül akár kettő olyan nagyobb gazdasági feszültséggel is találkozhatunk, amely mégha viszonylag rövid időre is, de recesszióba sodorhatja a gazdaságot. Ezek jönni-menni fognak, mondják.

A strucc stratégia nem működik, az aranyszabály mindig…

A kérdés az, hogy mennyire van erre felkészülve? A mi feladatunk pedig az, hogy felkészítsük ügyfeleinket a gyorsan változó világ kihívásaira. Ügyfeleink rendkívül tájékozottak már és pontosan tudják azt, hogy a szép autó, a nagy ház nem feltétlenül jelenti azt, hogy valakinek jól megy, tehetős, ha tetszik.  Lehet épp csak azt jelenti, hogy sok hitelt vett fel és szereti a jó és mutatós holmikat. Ez utóbbival nincs is semmi probléma, főleg alacsony kamatláb esetén. Az aranyszabály, venni és lefedezni. Akkor nem lesz gond, amennyiben a hiteltörlesztőrészletére optimálisan minden eshetőségre meg van a fedezet. A probléma akkor van, amikor a változó világban olyan hatások érik a lakosságot, a gazdasági szereplőket, az önkormányzatokat, az államot, amely miatt ez a biztos fedezet, a bevétel, csökken vagy elapad. Ekkor már nem recesszióról beszél az akti érint, hanem az adott személy azt fogja mondani, hogy válság van, hiszen a saját bőrén érzi gazdasági hatások negatív jeleit.

Mit tehetünk? Megelőzés…

Leginkább, hogy annak tudatában döntünk költekezésünkről, nagyobb beruházásokról, hogy számolnunk kell most már olyan verzióval is, amikor nem minden úgy alakul, ahogy azt tervezzük, mert bármikor egy nagy ország, egy nagy globális fogyasztó országban történhet olyan probléma, amely kihatással lesz az egész világra. Sokszor ezek néhány hónap alatt alakulnak ki. Ezek pedig befolyásolhatják a saját gazdasági helyzetünket, biztonságunkat.

Nyertesek és vesztesek

Minden ilyen gazdasági változásnak lesznek nyertesei és vesztesei. Elsősorban a győztes oldalon azok lesznek, akiknek pénzügyi stabilitása lehetőséget teremt arra, hogy szabad forrásaikkal a megváltozott gazdasági helyzetben olcsón, kedvező áron jussanak hozzá különböző eszközökhöz, legyen szó pénzügyi eszközről, ingatlanról vagy ingóságokról, gépjárműről. A vesztesek azok lesznek, akiknek felborult a pénzügyi hátterük és kénytelenek drasztikusan csökkenteni kiadásaikat így például a hiteleik törlesztésétől szabadulnának. Attól leginkább oly módon lehet, hogy az adott eszközt pl. ingatlant értékesítik. Ez óriási anyagi veszteség. Hiszen jól ismerjük, a bank csak úgy ad hitelt, ha önerőt teszünk az ingatlan építésébe, vásárlásába. Itt van még az is, hogy már egy jóideje törlesztjük a lakáshitelt. Továbbá, hogy az ilyen gazdasági helyzetben az ingatlanérték akár a fennálló hiteltartozással egyértékűvé válhat, sőt, vagy akár az alá is mehet.

Az utóbbi hónapokban az ügyfelek kevésbé lakáshitelek felé érdeklődnek érthető módon, hanem a védelem és a biztonság felé terelődött át figyelmük. Minden ügyfélnek mást jelent az anyagi biztonság, azonban egy valamibe egyet kell értenünk, hogy minden ügyfélnek el kell azon gondolkodni, hogyan teremti meg az anyagi biztonságot és hogyan teremti meg beruházásainak fedezetét. Ebben a felkészült pénzügyi tanácsadók sokat tudnak segíteni, amely nem pénzügyi vagy biztosítás termékeket jelent, mint megoldást, hanem olyan közös gondolkodást, tervezést, amely alapján tervezhető és kiszámítható jövőt biztosít magának az adott személy vagy gazdasági társaság.

Hisszük, hogyha az anyagi biztonság feltételei adottak akkor ügyfeleink bármilyen célt elérhetnek a jövőben mert biztos alapokra építkeztek.

Kollégáink folyamatosan keresik fel ügyfeleinket, hogy közösen megvizsgálják az anyagi biztonság feltételeit, annak meglétét és együtt közösen megtervezzék a stabil és biztonságos jövőt.

 

Számíthatnak ránk!

 Cserhalmi András

  1. Stratégiai és Üzletfejlesztési Igazgató

Szívesen konzultálok egy szakértővel!

Kérjük nyilatkozzon:

Share This