Gondolta? Az első utasbiztosítás is magyar volt!

feb 13, 2017

Szerző: Sárközi László, Marathon

Beszélgetőtársam Léber Zoltán lassan tíz éve az EUB Európai Utazási Biztosító Zrt. munkatársa, Társaságunk alkusztámogatója. Feladata az EUB alkusz partnereinek szakmai támogatása, valamint új értékesítési csatornák integrálása.

Ki is volt Cserkúti Engel Miksa, Zoltán?

Igen. Szóval, történetünk 1905-ben kezdődött, amikor egy pécsi üzletember, Cserkúti Engel Miksa a luzerni pályaudvaron felfigyelt arra, hogy milyen könnyen lángra lobbanhat a peronon álló bőrönd egy gőzmozdony szikrájától. Utánajárt és megtudta, hogy a kárért a vasúttársaság csak jelképes kártérítést fizet.

Ez adta az ötletet egy olyan biztosítótársaság létrehozására, amely az utazók poggyászára és baleseti káraira vállal fedezetet. Így született meg 1907-ben Magyarországon az Európai Áru és Podgyászbiztosító Rt., a világ legelső, erre szakosodott biztosítója, az EUB elődje.

Éppen 90 évvel az első alapítás után, 1997. január 1-jén alakult meg az önálló Európai Utazási Biztosító Zrt., amely a mai napig Magyarország egyetlen, kizárólag utasbiztosításokra specializálódott biztosítója.

Ti mit gondoltok tárgyilagosan Európai Egészségbiztosítási Kártyáról?

A Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamában, vagy szerződő államban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe bizonyos – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat, amennyiben rendelkeznek EEK-val. A kártya térítésmentesen igényelhető az OEP-nél.

Viszont nagy tévhit, hogy egy külföldi utazáskor nincs szükség utasbiztosításra, ha az utasnak van Európai Egészségbiztosítási Kártyája! A kártya tulajdonosa ugyanarra a sürgősségi ellátásra jogosult, amelyre az adott ország állampolgárai a helyi TB fedezetük alapján jogosultak lennének az állami intézményekben. Bizonyos szolgáltatásokat a legtöbb országban egyáltalán nem, vagy csak részben téríti a TB, illetve jellemző, hogy ott helyben ki kell fizetni az ellátást, és a TB csak utólag téríti meg a költségeket.

A beteg hazaszállításának költségeit (pl. mentős vagy mentőrepülős szállítás) az EEK egyáltalán nem fedezi!

Mondanál egy példát? Mondjuk egy ausztriai síelés közben megtörtént esetet, vagy a mi szóhasználatunkban káreseményt?

Ügyfelünk Ausztriában síelt, amikor egy esés következtében megsérült a lépe. A hegytetőről mentőhelikopterrel szállították kórházba. Szerencsére műtétre nem volt szükség, de az orvosok indokoltnak tartották a tíznapos kórházi megfigyelést.

Mennyibe került mindez? Tartok tőle, hogy sokba…

Valóban. Hiába volt az ügyfelünknek Európai Egészségbiztosítási Kártyája, érvényes utasbiztosítás nélkül az alábbi költségek az ő pénztárcáját terhelték volna:

Mentőhelikopteres szállítás: 1,3 millió Ft

Kórházi ellátás önrésze: 25 ezer Ft

Hazaszállítás mentőautóval: 170 ezer Ft

A biztosító által közvetlenül átvállalt költségek hozzávetőleg 1,5 millió forintra rúgtak.

Ezen kívül további kiegészítő szolgáltatást vállalunk utasunk felé, ha a kórházi költségeket Európai Egészségbiztosítási Kártyára számolják el. A szolgáltatási összeg a kórházban töltött napok számától függ. Jelen esetben a kórházi napi térítés ügyfelünk részére 224 ezer Ft volt, az összes vállalt szolgáltatási összeg pedig nem kevesebb, mint 1,7 millió Ft.

Sárközi László

szakmai vezető

Marathon Insurance Zrt.

 

Szívesen konzultálok egy szakértővel!

Kérjük nyilatkozzon:

Share This