Hat tipp lakásvásárláshoz

feb 14, 2017

Szerző: Bankcentrum

Az ingatlan vásárlás talán a legnagyobb horderejű pénzügyi döntés amit valaha is meghoz az ember ezért biztosnak kell lennünk abban hogy a legjobbat választjuk. Megmutatjuk milyen szempontokat érdemes figyelembe venni.

  1. Ismerje meg a helyi lakáspiacot.

Bár a médiában gyakran jelennek meg statisztikák Magyarország ingatlan piaci helyzetéről, valójában nem beszélhetünk egységes piacról, az ország különböző részein eltérő árakat, és csak az adott helyre jellemző keresleti viszonyokat találunk. Annak, hogy megismerjük a helyi viszonyokat érdemes körülnézni személyesen is azon a környéken ahol lakás szeretnénk venni.

Keressük meg az eladó ingatlanokat, és figyeljük meg, hogy az eladó táblák mióta vannak kint az adott ingatlanon. Ha kevés táblát találunk, és azok rendszerint gyorsan, akár néhány hét múlva lekerülnek, akkor a környéken nagy kereslet van a lakásokra, házakra. Itt magasabb árakra, és csak minimális alku lehetőségre számíthatunk. Ha azonban a legtöbb ingatlanon már régóta kint van az eladó tábla, akkor arrafelé valószínűleg nehezebben eladhatóak az ingatlanok. Itt az árak kedvezőbbek, s az eladók könnyebben hajlanak az engedményre.

Az árakról ma már könnyen tájékozódhatunk az interneten a helyi ingatlan hirdetési oldalakon, vagy akár az országos portálokon, pl. az ingatlan.com, de releváns adatokat kapunk az ingatlanközvetítő cégek oldalain is. Az adott hely átlagos árairól tájékozódhatunk az otthontérkép.hu oldalon, ahol a kínálati és a valós eladási árak alapján állítják össze a rendszeresen frissített adatokat.

  1. Keressen egy jó helyi ingatlanügynököt

Meg kell találni azt az ingatlantanácsadót, aki jól ismeri a területet, és megtalálja majd a keresett ingatlant, a legjobb feltételekkel. Kérdezze barátait, szomszédait, kérjen ajánlást ismerőseitől. Keresse meg, hogy a környék eladó ingatlanain kinek a telefonszáma tűnik fel leggyakrabban az eladó táblákon! Keresse meg, hogy melyik tanácsadó honlapján található a legtöbb eladó ingatlan az adott környékről.

  1. Mérje fel saját pénzügyi lehetőségeit

Legyen reális, amikor kiszámolja, mit engedhet meg magának. Határozza meg egészen pontosan, mennyi készpénzzel rendelkezik, és vegye számításba a járulékos költségeket, mint a vásárlás után fizetendő illeték, a szerződéskötés ügyvédi költsége. Új lakásnál a berendezés, használt lakás vásárlásakor ezen kívül az esetleges felújítás, vagy átalakítás költségeit is mérlegelni kell. Régiek az ablakok, nem tetszik a konyhabútor? Ezeket mind számításba kell venni.

Ha a várható járulékos költségeket már felmérte, keressen egy lakáshitel brókert, aki nagy biztonsággal meg tudja mondani, mennyi hitelt tud felvenni, és mekkora havi törlesztésre kell számítania. A hosszú távú adósság vállalásakor számoljon a kamatterhek néhány százalékos emelkedésével is, illetve mérlegelje a drágabb, de nagyobb biztonságot nyújtó hosszú kamatperiódusú konstrukciókkal is.

  1. Tekintsen át többféle vásárlási lehetőséget

Ne essen kétségbe, ha első pillantásra nem állnak össze a vásárlás anyagi feltételei! Többféle állami támogatás is igénybevehető az otthonteremtéshez, például a nemrég óta elérhető, akár 10+10 millió Ft támogatást ígérő CSOK, a most formálódó NOK, és az évtizedes múltja miatt ismert és elterjedt Lakástakarék pénztár. Ez utóbbiról sokan nem tudják, hogy akkor is igénybe vehető, ha éppen most vásárolunk ingatlant, vagy már rendelkezünk lakáskölcsönnel a családon belül több szerződéssel többszörözhető az évi 72 000 Ft állami támogatás.

Az utóbbi évben felfutóban van a lakáshitelezés, a növekvő keresletre a bankok javuló kondíciókkal válaszolnak. A kamatok történelmi mélyponton állnak, az emelkedő árak mellett is jó lehetőség kínálkozik azoknak, akik most készülnek vásárolni. Hitelből a jövedelemtől függően a megvásárolt ingatlan 50-80%-a is finanszírozható, a reménybeli vevőnek ideális esetben elegendő a vételár 20%-ával rendelkeznie.

  1. Mérlegeljen a különböző ingatlanok között

Nem csak az ízlés alapján érdemes mérlegelni az ingatlanok között, hanem az vásárlás, finanszírozás és a fenntartás eltérő feltételei miatt is. Az új építésű ingatlanok hátránya a magasabb ár, valamint az esetlegesen hosszabb várakozás, mivel kevés ilyen kész ingatlan található a piacon, többnyire csak a vásárlás után hónapokkal lehet beköltözni. Előnyük viszont, hogy a félkész állapotban megvásárolt lakás végső kialakításába beleszólásunk van, kérhetjük falak áthelyetését, magunk választhatjuk ki a burkolatokat, a fal színét, a beépített bútorokat. Az új építésű lakásokra a bankok általában kedvezőbb kamatozású hitelt nyújtanak. Ezek az ingatlanok korszerűbbek, fenntartásuk alacsonyabb költséggel jár.

A régi lakások olcsóbbak, igaz az utóbbi időben a régi és új lakások ára – feltehetően a kevés elérhető új lakás miatt – közeledtek egymáshoz. A használt lakásoknál körültekintően kell ellenőrizni a gépészet, a szigetelés és a nyílászárók állapotát, ezek javítása sokba kerülhet, a korszerűtlen, elhanyagolt állapotú ingatlan rezsije jóval magasabb, mint egy korszerű lakásé. A kevésbé korszerű lakások olcsóbbak, így mindenki maga döntheti el, mi a számára a legjobb ajánlat.

  1. Gondolkodjon hosszú távon

A lakásvásárlás önmagában is hosszú távú döntés, ha pedig lakáskölcsön felvételével is jár, akkor különösen érdemes minden lehetőséget átgondolni. Mit tervez a következő 10-20 évben? Mi az amit nem tervez, de megtörténhet? Jó és kedvezőtlen forgatókönyvvel egyaránt számolni kell, hiszen talán egész élete legnagyobb kiadásról van szó. Sok minden változhat az életében, házasság, gyerek, munkahely elvesztése, vagy új munkahely egy távoli városban – ezekre mind számítani lehet a jövőben.

Készítsen tervet minden eshetőségre, és élvezze felhőtlenül gyönyörű új otthonát!

Szívesen konzultálok egy szakértővel!

Kérjük nyilatkozzon:

Share This