Így lehet olcsóbb a személyi hitel

feb 10, 2017

Gyakran kerülhetünk olyan helyzetbe, ahol váratlan kiadás terheli meg a családi kasszát. Vagy egyszerűen csak egy kihagyhatatlan lehetőség kínálkozik, amely egyösszegű kiadást jelent.  A kisebb összegű hitelek esetében, nem mindig gondoljuk át alaposan a döntéseket, mert csábító, hogy az összeghez néhány napon belül, vagy akár 1-2 órán belül is hozzájuthatunk.

Amennyiben gyors döntést is kell hoznunk, akkor is érdemes megnézni, milyen lehetőségek vannak a piacon, mivel döntésünk következménye évekig a mindennapunk része lesz, hiszen a személyi hitelt is akár évekig fizetnünk kell.

A hitel nem ellenség, és nem egy szükséges rossz, ha megismerjük az előnyeit, és tudjuk, hogy milyen veszélyeket rejthet, akkor megfontoltan tudunk dönteni, a saját elképzeléseink és lehetőségeink szerint.

Mielőtt döntenénk, néhány szempont alapján azonban érdemes végiggondolnunk, hogy mire is lenne szükségünk.

4 fő kérdés, amely eldöntheti a következő lépéseket:

1) Milyen összegre van szükségünk a célunk eléréséhez?

A mindennapokban sok olyan helyzet adódik, amikor gyorsan kell megoldani egy helyzetet, amely egyösszegű kifizetéssel jár, legyen az egy váratlan esemény, előretervezett program, vagy kihagyhatatlan vásárlás. Minden esetben mérlegelni kell, hogy csak az eseménnyel vásárlással kapcsolatos vételárra van szükségünk vagy esetleg vannak-e olyan járulékos költségek, amelyek plusz kiadással járnak. pl. autóvásárlás esetén átírási költség.   

2) Milyen összegű havi kiadást szeretnénk/ tudunk bevállalni?

Számolnunk kell, hogy a családi kassza, milyen kiadással terhelhető.

Amennyiben változás következik be, (megváltozik a család havi bevétele), akkor is tudjuk-e majd fizetni a vállalt kötelezettséget?  

3) Mit tehetek akkor, ha néhány hónapig nem lesz, vagy esetleg betegségből adódóan kevesebb lesz a jövedelem, és nem tudjuk fizetni a vállalt részleteket?

Természetesen az ilyen esetekre is van megoldás, hiszen a hitelekhez kötött fedezeti biztosítások (havi néhány 100 Ft) az ilyen váratlan eseményekre nyújtanak segítséget, mely azt jelenti, hogy akár 6 hónapig is mentesítik az ügyfelet a fizetési kötelezettség alól.

4) Mennyi ideig szeretnénk/tudjuk fizetni a vállalt havi részleteket?

Erre a kérdésre persze mindenki azt felelné, hogy a legrövidebb ideig és a legkevesebb összeget.  Akár ez is lehetséges, hiszen minél rövidebb futamidőt választunk annál kevesebb teljes költsége (THM) van a felvett hitelnek. Azonban ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a havi kiadásunk is alacsony.

Mi a legfőbb jellemzője a személyi hitelnek (előnyök /hátrányok)

Előnyök:

  • bárki igényelheti, aki rendelkezik rendszeres jövedelemmel.
  • gyorsan elérhető (akár 1-2 óra)
  • nincs fedezet bevonás
  • nincsenek egyéb költségek
  • nincs kötött hitelcél, bármire felhasználható: pl. vásárlás, családi programok/nyaralás; de akár hitelkiváltásra vagy lakás felújításra is felhasználható

Hátrányok:

  • kevesebb összeg igényelhető és magasabb a THM mint a fedezetes hitelek esetén.

A személyi kölcsönök   összege a néhány százezertől a több millió Ft-ig terjedhet, mivel nincs kötött cél, nincs fedezet bevonás, bármire felhasználható.  Ebben az esetben a pénzintézetek elsősorban ügyfél jövedelmét veszik figyelembe a hitelezhetőség szempontjából. Persze ezen kívül számos tényező határozza azt meg, hogy ki és milyen feltételekkel kaphat hitelt. (mióta dolgozik a jelenlegi munkahelyén, bankszámlára érkezik-e jövedelme, mennyi a nettó jövedelme, van-e más egyéb havi rendszeres kiadása, stb.

A pénzintézetek sok esetben akciókkal próbálják minél vonzóbbá tenni az általuk kínált terméket akár a saját ügyfeleiknek, de szívesen átcsábítják a más banknál lévő ügyfeleket is. Érdemes azonban figyelnünk a részletekre, hiszen a kezdeti alacsony kamat és THM, nagyon csábítóak, de meg kell néznünk a teljes adósságszolgálatot (mennyi az összköltsége a felvett hitelnek), illetve az akció igénybevételével, nincs-e egyéb más feltétele a banknak, amely számunkra nem szimpatikus vagy nem teljesíthető.

Döntés előtt érdemes tájékozódni a piacon fellelhető termékekről, hiszen minden pénzintézet a saját termékét szeretné”eladni”, minél nagyobb költséggel és minél nagyobb biztosítékkal.

Amennyiben sem időnk sem megfelelő tapasztalatunk nincs ebben a témában, időt és pénzt tudunk spórolni, ha a döntés előtt konzultálunk független pénzügyi tanácsadóval, aki   a számunkra fontos szempontok alapján segít megtalálni a legmegfelelőbb megoldást, hiszen megfelelő döntést csak a részetek megismerése után tudnunk hozni.

Kassai Katalin

Cégvezető

Bankcentrum

Szívesen konzultálok egy szakértővel!

Kérjük nyilatkozzon:

Share This