Íme 6 tipp, hogyan növelheti otthona értékét – és egy, ahogyan nem

Már 15, 2017

Szerző: Marathon Insurance

Több helyre van szüksége, de nem engedheti meg magának, hogy nagyobb házba költözzön, vagy szeretné jobb áron eladni a házát? Több lehetősége is van, hogy kellemesebbé és értékesebbé tegye otthonát, mi most összeszedtük a hat legfontosabbat.

A háztulajdonosok szemében a legfontosabb a tér, ez az első számú szempont a számukra. A lakásvásárlók a nagyobb szobákat keresik az általunk megkérdezett ingatlanközvetítők szerint, és minden ötödik ember elégedetlen a saját lakásában a szobák méretével. Sokan azonban nincsenek abban a helyzetben, hogy másik lakásba költözzenek, a fővárosban a megugró lakásárak, vidéken a pangó ingatlanpiac miatt.

Egy kihívásokkal teli lakáspiacon a lakástulajdonosoknak azt kell nézniük, mit tudnak tenni, hogyan tudják igényeikhez igazítani otthonukat a költözés helyett.

Így adhatunk plusz teret és értékét az otthonunkhoz:

  1. Bővítés

Egy jól tervezett bővítés szinte mindig értékesebbé teszi az ingatlant. Tágasabb terek, vagy több hálószoba – mindenkinek más lehet fontos, de érdemes lehet felmérni az ingatlanpiaci igényeket is a döntés előtt.

  1. Télikert

Ha tágasabbá tenné az otthonát, egy másik lehetőség egy télikert. Több fényt enged a lakásba, és javíthatja a lakás hőháztartását. Az építéséhez általában nem szükséges engedély, de érdemes a tervezésnél szakember segítségét kérni.

  1. A belső változások

A belső falak elbontásával vagy áthelyezésével alapvetően változtathatja meg a lakás elrendezését, és igazíthatja mostani életmódjához. Ám mielőtt felemelné a kalapácsot, győződjön meg róla, nem egy tartófalat tervez-e véletlenül kidönteni, mert annak végzetes következményei lehetnek.

  1. Szigetelés, fűtés korszerűsítés

A korszerűen szigetelt, új ablakokkal és ajtókkal rendelkező lakás nemcsak szebb, de az alacsonyabb fenntartási költségei miatt vonzóbb, értékesebb lesz az érdeklődők szemében. Ezt tovább fokozhatjuk jobb hatásfokú kazán és radiátorok beépítésével. Az ilyen beruházás költségét meghaladó mértékben növeli az ingatlan eladási árát. Akkor is megéri, ha saját magának végzi a felújítást, a csökkenő fűtésszámla néhány év alatt visszahozza a befektetett összeget.

  1. A kert

Ne tegye tönkre a kertet! Az épület bővítése a kert rovására ténylegesen csökkentheti az otthona értékét. A rendezett, tágas környezet mindig kívánatossá teszi a házat a jövőbeli vásárlók számára – fontos a megfelelő egyensúly. Ápolt pázsit, zöldellő növények, rendezett utak, és biztos a siker.

  1. Építési engedély

A lakóépületek építésének engedélyezése nemrég változott, a legtöbb esetben egyszerű bejelentés is elegendő. Így is javasolt a helyi építési előírások megismerése, és tervező bevonása. Az érvényes szabályozásról előzetese képet úgy is kaphatunk, ha megnézzük a környéken a többi épületet, főleg az utóbbi időben épülteket, jó eséllyel hasonló megoldásokban gondolkozhatunk mi is.

És amit ne tegyen

Bár a legtöbb átalakítás a befektetett összegnél többet ad hozzá az ingatlan piaci értékéhez, a nem kellő körültekintéssel végzett munkák akár le is értékelhetik otthonunkat.

Egy hálószoba bármilyen okból való elvesztése, szinte biztosan csökkenti a ház értékét. Ha egy nagyobb fürdőszoba, vagy tágasabb nappali miatt szüntetne meg hálószobát, gondolja át újra a terveit.

Rikító és “egyedi” konyha és fürdőszoba biztosan megnehezíti az eladást, és csökkenti majd a vételárat.

Uszoda vagy jakuzzi nem valószínű, hogy visszahozza majd a telepítési költségeket.

A dekorációval is érdemes semlegesnek maradni – akármilyen divatos berendezést választana, szinte biztosan nem fogja eltalálni a vevője ízlését.

Szeretne erre állami támogatást is igénybe venni? Kérdezzen bennünket a lehetőségekről!

 

Szívesen konzultálok egy szakértővel!

Kérjük nyilatkozzon:

Share This