De mi a teendő autóbaleset, káresemény esetén?

okt 30, 2018

Gépjárműjével minden esetben álljon meg! Egy jelentéktelennek tűnő ütközésnél is gépjárművével meg kell állnia, nehogy cserbenhagyással vádolják! Meg kell győződni arról, hogy van-e valamilyen oka rendőri intézkedés kérésének, amely személyi sérülés esetén kötelező, vitatott baleseti helyzetben pedig ajánlott. Csak abban az esetben lehet a helyszínt megváltoztatni, ha nem történt személyi sérülés, és a baleseti helyzet sem vitatott.

  • Tanácsunk: a rendőri intézkedésig a vészvillogó működtetésével, elakadásjelző elhelyezésével biztosítsa, biztosítsák a jármű(vek) baleset utáni helyzetét!

Szükség esetén hívja a mentőket! Bármilyen személyi sérülésnél azonnal ki kell hívni a mentőket, a rendőrség kötelező értesítése mellett, mert a balesetből származó később felismert személyi sérülés legrosszabb esetben akár cserbenhagyásnak, kötelező segítségnyújtás elmulasztásának is tekinthető, amely már büntetendő cselekménynek számít. Hívja a rendőrséget! Ha nem sikerül megegyeznie a másik féllel, mert minden résztvevő vitatja vagy tagadja a felelősségét – a kár nagyságától függetlenül – hívjon rendőrt, akkor is, ha személyi sérülés nem történt. Adja meg a szükséges információkat! A szükséges adatok ismertetése jogszabály előírta kötelesség, ezért meg kell adnia nevét, címét, biztosítója nevét, kötelező felelősség biztosítási kötvénye számát és igazolnia kell kötelező biztosítása érvényességét. Ha nem a saját gépkocsiját vezette, akkor is tájékoztatnia kell a másik felet a jármű üzembentartójának felelősségbiztosítójáról, és biztosítójáról, biztosítási kötvényszámáról. Kérje el a szükséges információkat! Ugyanazokat az adatokat, amelyeket megadott, Önnek is meg kell kapnia a baleset többi érintettjétől. Ha a másik fél megtagadja az együttműködést, akkor írja fel a gépkocsi forgalmi rendszámát, gyártmányát, típusát, színét, hogy a rendőrség megfelelő információval rendelkezhessen a tulajdonos felderítéséhez.

  • Tanácsunk: dokumentáljon, készítsen fotót, videót bármilyen mobileszközzel!

Kérje el a tanúk adatait! Egyszerűnek tűnő helyzetekben is ajánlatos, a vitatott helyzetekben azonban elengedhetetlenül fontos, lehetőség szerint idegen tanú(k) – tehát nem a járművünkben ülő(k) és nem vérszerinti rokon(ok) – nevének, lakcímének, telefonszámának felírása. Szükség esetén az intézkedő rendőr adatai is elkérhetők, akinek már a szolgálati jelvény száma is alkalmas a személyazonossága későbbi megállapítására. Mi a teendő akkor, ha egy parkoló gépkocsiban okozott kárt, és a közelben nem találja annak tulajdonosát? Ebben az esetben írja fel nevét, telefonszámát, és helyezze el a sérült gépkocsin (pl. az ablaktörlő lapát alá). Természetesen, nem csak azért, mert akár felvétel (pl. térfigyelő kamera) készülhetett a károkozásról! Egy esetleges rendőrségi ügy többe kerülhet, mint a bonus-malus fokozat elvesztése miatti következő évi biztosítási díjemelkedés.

  • Tanácsunk: keressünk tanúkat, térfigyelő kamerákat, jól felfogott érdekünk, hogy segítsünk a rendőrségnek, és persze biztosítónak!

Mi történik, ha ismeretlen marad a károkozó? A biztosító a KGFB terhére csak akkor fizet, ha ismert a károkozó. Ha kárt okoztak a parkoló autónkban és az okozó ismeretlen, nekünk kell viselnünk a javítás költségeit. A biztosító a saját kötelezőnkre nem fog fizetni, esetleg a CASCO biztosításunk terhére kaphatunk kártérítést. Feltéve, ha a CASCO-t nem magas önrésszel kötöttük. Könnyebb a dolgunk, ha valaki felírta a károkozó rendszámát. A rendőrség ebben az esetben szintén ismeretlen tettes ellen kezd nyomozni, de a rendszám alapján jó eséllyel megtalálja az okozót. Ha pedig kiderül, hogy az gépkocsinak nincs érvényes biztosítása, a KGFB alapján akkor is számíthatunk kártérítésre. Ilyenkor a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) fizet, amit aztán behajt az károkozón.

  • Tanácsunk: kössön CASCO biztosítást – akár KGFB – CASCO együtt kötési kedvezménnyel. Kérje független biztosítási alkusz tanácsadó kollégánk közreműködését a megfelelő biztosítási konstrukció megtalálásában: http://www.marathonlife.hu

Hogy miért érdemes minket választani? Legalább 3 érvünk van. 

  • Függetlenség, az Ön igényeire szabva

Mert a Marathon Insurance Zrt független biztosítási alkuszként, szinte valamennyi hazai biztosítótársaság termékeit közvetíti, az Ön igényeire szabva. Az alkuszként felelősséggel tartozunk munkánkért, tanácsainkért. Társaságunk Önt képviselve, jár el a biztosítók, így időt, pénzt spórolunk meg Önnek! 

  • Informatikai rendszer a szakértelemmel ötvözve

Az igényfelmérést saját mobil alkalmazásukkal készül, a lakossági termékek (pl. kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, CASCO, lakásbiztosítás) összevetését pedig online tarifáló rendszerünkkel végezzük – alaposan, hatékonyan, gyorsan. 

  • Megbízható szakértőre a biztostáskötés után is szüksége lesz

Munkatársaink szakértelmére, tanácsára mindig számíthat: bármilyen biztosítói ügyintézésben, levelezésben vagy akár káresemény esetén. Munkatársaink magasan képzett, Központi adminisztrációnk és szakmai vezetésünk munkatársai korábban biztosítótársaságok különböző területein szereztek jelentős szakmai tapasztalatot.

Szívesen konzultálok egy szakértővel!

Kérjük nyilatkozzon:

Share This