Bizonyára mindannyian, magánemberként, mind vállalkozóként tapasztaljuk a szinte minden iparágban megjelenő jelentős inflációt, ami az építőipari anyagárak, kivitelezési költségek, illetve a gépek és berendezések árainak növekedésében is kiugróan megjelenik.

Mit jelent ez az Ön vagyonbiztosítására nézve?

Bármilyen biztosításról is legyen szó, az kizárólag akkor tud baj esetén teljeskörű segítséget nyújtani, ha a biztosított vagyontárgyak valós, teljes értéken szerepelnek a szerződésben. Ezért fontos, hogy rendszeresen áttekintsük a szerződésünket és szükség esetén lekövessük benne az ingatlan vagy a benne szereplő vagyontárgyak értékének változásait, például egy felújítás, új beszerzések vagy a piaci árak emelkedése okán. Vagyis a biztosított vagyontárgyak biztosítási szerződésben nyilvántartott értéke a mindenkori újraépítési, beszerzési értéket kell, hogy tükrözze, ha ez nem így van, akkor beszélünk alulbiztosítottságról.

Az elmúlt 3-4 év alatt az újjáépítési négyzetméterárak átlagosan 60-70%-os emelkedést mutattak1, amelyet a szerződéses biztosítási összegnek is követnie kell. Ha a biztosítási összeg alacsonyabb a károsodott vagyontárgy káresemény napján érvényes újraépítési/beszerzési értékénél, úgy biztosító csak olyan mértékben tud kártérítést fizetni, ahogy a szerződésben rögzített érték aránylik az újraépítési, beszerzési értékhez (aránylagos kártérítés).

Nézzünk egy példát!

A vállalkozás 2018-ban, a biztosítási szerződés megkötésekor 300 millió forintban határozta meg épületeinek értékét. Ezt követően nem kísérték figyelemmel a vagyontárgyak értékének változását és nem módosították a biztosítási összegeket.
2021-ben egy tűzeset következtében az épület nagy mértékben károsodott. A helyszíni szemle során a szakértők minden körülményt figyelembe véve (épület kora, anyaga, állaga, funkciója stb.) megállapították, hogy a károsodott épület újraépítési értéke eléri a 600 millió forintot, tehát jelentős alulbiztosítottságot tapasztaltak.

Emiatt a biztosító az alábbiak szerint állapította meg a szolgáltatási összeget:

+ Helyreállítási költség:                                                                              270 000 000 Ft
– 50% alulbiztosítottság (300 000 000 Ft / 600 000 000 Ft):                 135 000 000 Ft
– Önrész:                                                                                                       50 000 Ft
= Szolgáltatási összeg:                                                                               134 950 000 Ft

1 Forrás: ÉKS 2017, ÉKS 2021

A vállalkozónak tehát a kártérítési összeg felett jelentős saját erőre volt szüksége, hogy újraindíthassa a termelést. Ez a saját erő (135 050 000 Ft) a szerződés megfelelő karbantartásával az önrész összegére (50 000 Ft) korlátozódott volna.
Ez a példa jól szemlélteti, hogy a valós újraépítési költségen történő szerződéskötésnek, illetve a későbbi értékkövetésnek mekkora jelentősége van abban, hogy a biztosítással a vállalkozások anyagi és működési biztonságát megteremthessük.

Javasoljuk, hogy keresse fel minél előbb Munkatársunkat és tekintsék át, hogy a szerződésében szereplő biztosítási összegek mennyire felelnek meg az ingatlan(ok) jelenlegi értékének. Javasoljuk továbbá, hogy a szerződés felülvizsgálatakor térjenek ki az olyan ingóságokra is mint a gépek, berendezések, hiszen egy esetleges felújítás, beszerzés ezek értékét is jelentősen befolyásolhatta.

 

  1. Cserhalmi András

    Stratégiai és Üzletfejlesztési Igazgató

Szívesen konzultálok egy szakértővel!

Kérjük nyilatkozzon:

Share This