A megtakarítással vagy befektetéssel kapcsolatosan gyakran hallott kifejezés.
Mi is a különbség és mikor melyiket válasszuk.

Az aktív alapkezelés olyan befektetési stratégia, amely során az alapkezelő folyamatosan figyelemmel kíséri az adott eszközosztályt (például részvények, kötvények, ingatlanok) és az alapjaiban lévő értékpapírokat, és megpróbálja a piacmozgásokat kihasználni, hogy meghaladja az adott index átlagos hozamát. Az aktív alapkezelés tehát eltér a passzív befektetési stratégiától, amely során az alap a befektetési stratégiát az adott index utánozására korlátozza.

Az aktív alapkezelők gyakran követik a gazdasági, politikai és piaci trendeket, hogy meghatározzák, mely értékpapírok a leginkább vonzóak, és melyeket kell elkerülni. Az aktív alapkezelés fő előnye az, hogy az alapkezelőnek rugalmasságot és lehetőséget ad arra, hogy gyorsan reagáljon a piaci helyzetre, és kihasználja az elérhető befektetési lehetőségeket.

Az aktív alapkezelés azonban magasabb költségekkel is járhat, mivel az alapkezelőknek nagyobb szerepe van az értékpapírok kiválasztásában és a portfólió menedzselésében. Emellett az aktív alapkezelőknek általában erősebb kutatási és elemzési csapatra van szükségük, hogy figyelemmel kísérjék az értékpapírok mozgását, ami szintén költségekkel járhat.

Összefoglalva, az aktív alapkezelés azt jelenti, hogy az alapkezelő folyamatosan figyelemmel kíséri az eszközosztályt, és aktívan igyekszik kihasználni a befektetési lehetőségeket. Ez magasabb költségekkel és a befektetési teljesítmény nagyobb változékonyságával járhat, de lehetőséget ad a befektetési hozamok növelésére az átlagos piaci hozamokhoz képest.

 

A nem aktívan kezelt eszközalapok, más néven passzív alapok, az adott index által meghatározott értékpapírok összességét tartalmazzák, és az alapok célja az index hozamának követése. Az alapkezelők nem igyekeznek előre megjósolni a piac mozgásait, vagy olyan értékpapírokat keresni, amelyek jobban teljesítenek, mint az átlag. Az index követése azonban biztosítja, hogy az alap a piacon általában elérhető átlagos hozamot érje el.

A passzív alapok esetében a diverzifikáció kulcsfontosságú, és az alapok törekednek arra, hogy az adott index minden értékpapírját tartalmazzák, és azokat az arányokat tükrözzék, amelyekkel azok az indexben szerepelnek. Ez azért fontos, mert a diverzifikáció csökkentheti a befektetési kockázatot, mivel az egyes értékpapírok hozama nem befolyásolja jelentősen az alap teljesítményét. Az index követése és a diverzifikáció miatt a passzív alapok általában alacsonyabb költséggel járnak, mint az aktív alapok.

Tehát a passzív alapok továbbra is követik a piaci trendeket, azonban nem igyekeznek aktívan előre megjósolni vagy befolyásolni azokat. A passzív alapok fő előnye az, hogy alacsonyabb költséggel rendelkeznek, és biztosítják, hogy az átlagos piaci hozamot elérjék, vagy annak közelében teljesítsenek. Azonban ha az adott befektetőnek az a célja, hogy az átlagos piaci hozamot meghaladó hozamot érjen el, akkor az aktív alapok lehetnek az ő igényeinek megfelelőbbek.

Tehát az aktív vagyonkezelésben nagyobb költségű vagyonkezelés, nagyobb kockázat mellett a nagyobb hozam várakozásra épül. A passzív vagyonkezelés esetén akár egyetlen egy eszköz alapban több ezer féle értékpapír diverzifikációja biztosítja az alacsony kockázatot. Tekintve, hogy az értékpapírokat nem adják veszik rendszeresen így a költsége alacsonyabb. Tehát amennyiben hosszú távon gondolkodunk és a kockázattűrő képességünk engedi, akkor az aktívan kezelt befektetéssel átlag feletti hozamokra tehetünk szert. Amennyiben rövid távon gondolkodunk úgy cél szerű lehet az akár a banki kamatok felett, de átlagosabb hozamot nyújtó alacsonyabb kockázatot rejtő passzív vagyonkezelést választani.

A legjobb azonban az olyan pénzintézet, ahol mindkét fajta stratégia közül lehet választani, vagy akár vegyíteni. Ezek a pénzintézeteknél egy szerződésben úgynevezett eszközalapok között lehet választani. Így a portfólió állhat passzív és aktívan kezelt eszközalapokból. Így tetszés szerint és céljainknak legmegfelelőbben választhatunk. Sőt, több esetben éven belül többször is válthatunk díjmentesen eszközalapokat.

Szakember véleményét mindig kérje ki, a végső döntés úgy is az Öné!

Szívesen konzultálok egy szakértővel!

Kérjük nyilatkozzon:

Share This