Tudta, hogy a Magyarországon szerzett nyugdíjjogosultságok pl. Olaszországban is érvényesülnek az EU-s szabályozásoknak köszönhetően?

Mit érdemes átgondolni, ha ezzel a gondolattal játszadozunk, tervezünk. Számos tényezőt érdemes figyelembe venni, pl. nyugdíjrendszerek, adózás, egészségügyi ellátás, lakhatási költségek, jog és bürokrácia, kultúra és életmód, stb.

Segítünk a konkrétumokat és a támpontokat megadni a tervezéshez, mint a nyugdíjigénylés, szükséges dokumentumok, nyugdíjkorhatár különbségek, nyugdíj összeg megállapítása, ekvivalens EU-s és a nemzeti nyugdíjmérték. Olyan kérdésekre is keressük a választ, mint a több EU-s országban is munkával rendelkező személy hol igényelheti az öregségi nyugdíjat és így tovább.

Fő prioritásként kitérünk az időskorban a nem honos, külföldi egészségügyi ellátás finanszírozására. Ki fogja finanszírozni? A hazai egészségbiztosító, privát biztosító, ahol élek annak az országnak a nemzeti  egészségbiztosítója?

Ajánlás és bevezető:
A kérdés elsősorban az X (1965-1980 )és Y (1981-1986) generáció tajait foglalkoztatja, akik hazánk aktív lakossága és már többségének családja van. Ők, akik a nyugdíjas éveikre való felkészülésben a tervezéskor többször hangoztatják, az időskort máshol töltenék, egy szép tengerpartos helyen, vagy a hegyekben, ki mit szeretne. Többen már éveket is tanultak vagy dolgoztak külföldön, így a kérdés az is, hogy a kint dolgozott évek nyugdíjjárulékai egyáltalán beszámíthatóak? Ki fogja azt kifizetni vagy elveszetett volna?

Az X generáció szülöttei az elsők Magyarországon, akik számára a határ átlépése felnőtt korukra nem ütközött politikai normatívába és az internet megjelenésével egyre inkább elérhetővé vált számukra a nemzetközi, de legalább is külföldi szakmai- és családi kapcsolatok építése. Ne feledjük, hogy 1991-től elsősorban a tudományos intézményeknek,  majd 1995-ben a MATÁV-Net telefonmodemes hálózatának köszönhetően elérhetővé tette a lakosság számára a világhatót, ami mai formájára szinte egyáltalán nem hasonlít.

A legfiatalabb X és a legidősebb Y generációsok, akik először iskolában nem oroszt tanultak, hanem választhattak, hogy német, vagy angol nyelvet tanuljanak.

Ma először azokat, még az általános iránymutatásokat mutatjuk be, amelyek alapján érdemes további részletes információkat szerezni. A kedves olvasót, ha érdeklik a részletek, akkor pedig azokat a következő hírlevelekben olvashatja majd, továbbá megadjuk az EU-s országok a témához kapcsolódó és érintett hivatalainak elérhetőségeit. Példánkban Olaszország szerepel.

 1. Nyugdíjrendszer áttekintése: Magyarországon szerzett nyugdíjjogosultságok Olaszországban is érvényesülnek az EU-s szabályozásoknak köszönhetően, de érdemes tisztában lenni azzal, hogyan számítják ki és fizetik ki a nyugdíjakat két ország között. Fontos lehet előre tájékozódni a két ország közötti nyugdíjegyezményekről.
 2. Egészségügyi ellátás: Az EU-n belül a betegellátás kölcsönösen biztosított a tagállamok állampolgárai számára, de az olasz egészségügyi rendszer használatának feltételeit és az ehhez szükséges biztosítási követelményeket is érdemes előre megismerni.
 3. Adózási kérdések: Tisztázni kell, hogy milyen adókötelezettségekkel jár a kiköltözés, beleértve a kettős adóztatás elkerülésére vonatkozó megállapodásokat. Egy adótanácsadó segítségével érdemes megérteni a magyar és olasz adórendszer közötti különbségeket.
 4. Ingatlanvásárlás és lakhatás: Olaszországban a lakhatási költségek területi alapon nagyon eltérőek lehetnek. Érdemes alaposan utánajárni, hogy mely régiókban milyen az ingatlanárak és életköltségek szintje.
 5. Életmód és kultúra: Olaszország kultúrája és életstílusa más, mint Magyarországon. Fontos lehet személyes látogatást tenni a tervezett új otthon területén, hogy megismerkedjen a helyi közösséggel, szokásokkal, és eldönthesse, hogy ez megfelelő-e az Ön számára.
 6. Nyelv és integráció: Az olasz nyelv elsajátítása kulcsfontosságú lehet a mindennapi életben való boldoguláshoz, valamint az állami és egyéb szolgáltatások igénybevételéhez.
 7. Jogi és bürokratikus eljárások: Kiköltözés esetén számos hivatalos eljáráson, mint például lakcímváltozás, bejelentkezés az olasz hatóságoknál, kell átesni. Ezek részleteinek ismerete elősegíti a zökkenőmentes áttelepülést.

 

Hamarosan folytatjuk! A következő részben konkrét példákon keresztül mutatjuk be miként működik. Vigyázzanak magukra!

  Szívesen konzultálok egy szakértővel!

  Kérjük nyilatkozzon:

  Share This