Májustól bővül lakástakarék pénztári szereplők piaca.

Ma már mindenki által ismert és népszerű lakástakarékpénztári termék, habár 2018 őszén megszűnt most újjáéled 2023-ban!

A sajtóközlemény szerint kifejezetten jó alternatívát jelent mindazoknak, akik lakáscélra kívánnak megtakarítani. 4 és 8 éves futamidővel akár 30 % kamatprémiumot is kaphatunk befizetéseinkre. A megtakarításokat az  országos betétbiztosítási alap biztosítja (OBA).

A közlemény szerint a 8 éves típusú megtakarításnál 30 % kamatprémiumot kapnak a megtakarítók még a 4 évesnél 15 % jár a betétekre. Némi betéti kamat is jár majd hozzá, egyelőre ez a részlet még nem ismert.

Fontos tudni, hogy a kamatprémium csupán akkor érhető el, ha a szerződés végigfut, tehát ha korábban felmondják a szerződést akkor kamatprémium nem, csupán a betéti kamat jár majd. Azonban jó hír az, hogy ha a nyolc éves szerződést köti meg az ügyfél, de legalább négy éves szerződést elér a megtakarítása, akkor is a 15 %-os kamatprémiumot megkapja.

Hamarosan induló megtakarítási program havi 20 000 Ft-tól indítható legfeljebb havi 50 000 Ft-ig. Erre a termékre már nem érvényes az előd termék korlátozása, miszerint egy személynek csak egy szerződése lehet, így akár több szerződést indíthat!

Összegszerűsítve, ez azt jelenti, hogyha 8 év alatt egy ügyfél befizet havi 50 000 Ft-ot akkor a tartam végéig 4,8 millió Ft-ot takarít meg amelyre a kamatprémium összesen 1,44 millió Ft plusz összeggel növeli megtakarítását plusz a betéti kamat.  A 4 éves tartam esetén ugyanezen befizetés esetén a kamatprémiummal együtt megközelítően 2,77 millió Ft keletkezik.

Hogy mennyire előnyös ez a megtakarítás?

Jelenlegi hozamkörnyezetben rövid távon elmarad a jelenlegi hozamkörnyezettől, ugyanis az egységesített betéti kamatláb mutató értéke valahol 5-7 % között lehet. Ha hozamkörnyezet csökkenni fog pl. 2030-ban már lehetséges, hogy nagyon is előnyösnek fogjuk tekinteni a fix hozamokat, amelyeket a termék kínál, így valószínű jó döntésnek fog bizonyulni.

Lakástakarékpénztár akár úgynevezett számlanyitási díjat alkalmaznak. Alapesetben a szerződéses összeg egy százalékát kell majd fizetni a megtakarítás elindításakor. Azonban bizonyos akció keretein belül mentesülni lehet ennek a megfizetése alól, ami azt jelenti, hogy a megtakarítás elindítása számlanyitási díj elengedése kerül.

Szívesen konzultálok egy szakértővel!

Kérjük nyilatkozzon:

Share This