Ha tudjuk a célt a tervezés is könnyebb. Ezért játszunk el a gondolattal!

Tételezzük fel, hogy ma épp nyugdíj korba léptünk és a 25 évvel ezelőtt elindítot nyugdíj megtakarításunk aktuális egyenlegközlő levelét tartjuk a kezünkben. Kibontjuk a levelet és benne ott áll a táblázatban az eddig összegyűlt teljes tőke, hozamokkal és bónuszokkal, amit havi 30.000 Ft-tal gyűjtöttünk össze.

A nagy kérdés az, hogy vajon az elmúlt 25 évben foglalkoztunk ennek a nagyon fontos megtakarításnak a lefolyásával?! Ezen a napon annyit biztosan mondhatunk, hogyha éves szinten 2%-kal több hozam keletkezett volna, akkor több, mint 9 millió forinttal több lenne a nyugdíj tőke!

A nyugdíj megtakarításánál érdemes figyelembe venni a befektetési kockázatot, a diverzifikációt, az időtávot, az egyéni követelményeket és a költségeket. Ezek a tényezők segítenek kiválasztani a megfelelő eszközosztályokat és alapokat a hosszú távú befektetési célok eléréséhez.

Az alábbiakban néhány fontos szempontot mutatunk be, amelyeket érdemes figyelembe venni a nyugdíj megtakarítási cél esetén a befektetési lehetőségek kiválasztása során:

Időtáv és rugalmasság:  Ez a kritikus kérdés. A szűk idő hátránya és annak hármas kockázata:

  • Amennyiben már nincs sok idő vajon minden egyes hónapban képes leszek félretenni? Célszerű minél korábban elkezdeni és olyan konstrukciót választani, ami elég rugalmas ahhoz, hogy akár átmenetileg kevesebbet takarítsunk meg, vagy szüneteltethetjük, így időben el tudjunk indítani a megtakarítást és amíg esetleg szüneteltetjük a megtakarítást is a bent lévő tőke is hozamot termel.
  • Képes leszek havonta olyan nagyságú összeget félretenni amely megfelelő nyugdíjtőkét jelent?
  • A ugyanazért a hozamért cserébe a rövidebb távon nagyobb kockázatot kell vállalni, mint hosszú távon, éppen ezért mert ez nem ésszerű, hogy kockáztassuk a befizetett tőkét így kénytelenek leszünk alacsonyabb hozammal beérni.
  • A szűk idő hátránya az, hogy a hozamos-hozam elve kevésbé működik. Pl. Havi 30.000 Ft megtakarítás ha 10 év helyett 15 év lenne akkor az 4 milliós különbséget, 20 év esetén 9 milliós és 25 év esetén már 19 milliós különbséget jelentene ha évi 7% hozammal kalkulálunk. Az idő nekünk vagy ellenünk dolgozik, magunk döntünk erről!

Tehát a befektetőnek először is ki kell dolgoznia, hogy mennyi időtávra és milyen célra kívánja a megtakarításait felhasználni. A követelményeknek megfelelően lehet majd kiválasztani az eszközosztályokat és az alapokat.

Költségek: A befektetési alapok általában különböző díjakkal járnak, és ezeknek az éves költségeknek jelentős hatása lehet az összegyűlt tőkére hosszú távon. Ezért fontos, hogy a befektetési döntéseket a díjak figyelembevételével hozzuk meg.

Kockázat: Minden befektetésnek van bizonyos szintű kockázata, amely azt jelenti, hogy az árfolyamok változása miatt az elérhető hozam is változhat, vagy akár veszteség is keletkezhet. A kockázat azonban nem minden befektetési lehetőségnél azonos, és fontos, hogy az egyéni kockázati szintnek megfelelően válasszunk. Általánosságban elmondható, hogy a magasabb hozamú eszközök általában magasabb kockázattal járnak.

Eszköz alapok típusai: Az eszköz alapok lehetnek például részvényalapok, kötvényalapok, ingatlanalapok vagy vegyes alapok, amelyek a különböző eszközosztályokra (részvényekre, kötvényekre, ingatlanra) koncentrálnak. A részvényalapok általában magasabb hozamot ígérnek, de magasabb kockázattal is járnak, míg a kötvényalapok általában alacsonyabb hozamot, de alacsonyabb kockázatot kínálnak. A vegyes alapok, a részvény- és kötvényalapok kombinációja, általában mérsékelt hozamot és kockázatot kínálnak.

Diverzifikáció: Az egyik leghatékonyabb módszer a kockázat csökkentésére a portfólió diverzifikálása, vagyis a befektetések széles körű szétosztása különböző eszközosztályok és alapok között. Ezzel csökkenthető a kockázat, mert az egyes befektetések hatása kiegyenlítődik, és az egész portfólió hozama stabilabbá válik.

Ezek szerint csak arra van szükség hogy egy jó pénzintézet és egy jó terméket válasszunk?

Egy olyan fontos befektetés, mint a nyugdíjunk, annak a megtakarítását kire merjük rábízni gondos körültekintést igényel. Hiszen nem tudunk visszamenni az időben, hogy újra megtakarírtsuk azt a tőkét, amelyeket aktív dolgozó korunkban tettünk.

Amit a legtöbben elfelejtenek az, hogy ez egy befektetés, és mint ilyennel nekünk is foglalkoznunk kell. Ha mi nem értünk hozzá vagy nem vagyunk biztos döntéseinkben akkor pedig szakembert kell megbízni. Egy ilyen hosszú távú befektetést ha nem is heti vagy havi rendszerességgel de éves szinten mindig felül kell vizsgálni, hogyan teljesít és milyen lehetőségeink vannak ha esetleg nem vagyunk elégedettek a múltbéli hozzammal.

Társaságunk nyugdíj megtakarítási szakértői teljeskörű igényfelméréssel gondos körültekintéssel választják ki a célok és a lehetőségekhez  mérten a legjobb ajánlatokat és rendszeresen tartjuk ügyfeleinkkel a kapcsolatot hogy a változásokat kövessük és biztosíthassuk a maximális elégedettséget.

Szívesen konzultálok egy szakértővel!

Kérjük nyilatkozzon:

Share This